Aanschaf en verzorging

Historie en gebruiksdoel
Deze uit Zweden afkomstige veedrijver en waakhond wordt ook wel ‘heeler’ genoemd. Deze benaming verwijst naar het happen in de hielen van onwelwillende runderen. De ‘spets’ is een laagbenige hond. Dit zorgt ervoor dat de hond gemakkelijk een trap van een rebellerend rund kan ontwijken. De Västgötaspets blijkt met vervangende uitdagingen in de praktijk een prima gezinshond te zijn.

Socialisatie en opvoeding
De Västgötaspets is een echte werkhond. Dit verlangt van zowel de fokker als van de eigenaar dat de jonge Västgötaspets goed gesocialiseerd wordt. Besteed hierbij aandacht aan de omgang met kinderen, vreemde mensen en andere honden. Laat de pup uitgebreid wennen aan bewegende prikkels als: fietsers, joggers, brommers, auto’s etc. Voorkom dat de hond een succesvolle jachtpartij op poten weet te zetten. Een Västgötaspets verveeld zich snel. Training dient dus altijd kort en afwisselend te zijn. Een Västgötaspets die zich verveeld is ongelukkig en zal makkelijk ongewenst gedrag zoals knagen aan uw meubels of veelvuldig blaffen ontwikkelen. Als de Västgötaspets uw eerste hond wordt adviseren wij om een deskundige in te schakelen die gebruik maakt van een positieve trainingsmethode. Corrigerende halsbanden, barse stem of schreeuwen, ongeduld, straffen of negeren zal de hond meer kwaad dan goed doen. De Västgötaspets is niet geschikt om veelvuldig alleen te worden gelaten.

Deze karaktervolle hond is zeer leergierig en initiatiefrijk. Hierdoor kan een hond snel leren maar ook snel in de problemen komen. De opvoeding van de Västgötaspets bestaat dan ook met name uit het voorkomen van probleemsituaties en het belonen van gewenst gedrag. Dit kan met brokjes of speeltjes maar ook met het spelen van (bal)spelletjes. Het voordeel van de laatste beloningsmanier is dat u voorziet in zijn grote behoeft aan activiteit en tegelijkertijd zijn eigenschap om samen te werken stimuleert.

Verzorging en gezondheid
De vacht van de Västgötaspets dient wekelijks geborsteld en gekamd te worden. De vacht bestaat uit een ondervacht en een dekvacht. Tijdens de verharingsperiode laat met name de ondervacht los. Een extra borstelbeurt met een ‘herderharkje’ is dan beslist een aanrader.
Sommige honden hebben door hun pootstand of ouderdom last van lange nagels. Houdt U in elk geval het nageltje van de wolfsklauwtjes in de gaten.
Om tandaanslag te voorkomen kan tandenpoetsen een aanbeveling zijn maar niet iedere hond maakt veel aanslag. Dit is afhankelijk van de zuurgraad van zijn speeksel en voeding. Af en toe een groot bot geven kan ook tandsteen helpen verwijderen.

Er zijn weinig gezondheidsproblemen bekend maar we adviseren iedereen om zich heel goed te laten informeren door doorgewinterde raskenners en U tevens te laten adviseren door de rasvereniging. Helaas zijn er net zoals bij alle honden gevallen van voedselintolerantie, HD, epilepsie, hartafwijkingen, voortplantingsproblemen, nare oogafwijkingen of andere vaker voorkomende ziekten mogelijk.

Gebruiksdoel
De Västgötaspets heeft voor een relatief kleine hond een groot uithoudingsvermogen. Over het algemeen houdt hij van uren lange wandelingen. Maar naast de fiets lopen, veelvuldig rennen door zwaar zand, trappen lopen en intensieve lichamelijke sporten of acrobatische circustouren zijn extra belastend voor een laagbenige hond. Treibbal, zwemmen, speuren of activiteiten waarbij de hond zijn neus kan gebruiken zijn aanraders. Als U in de omgeving een andere Västgötaspets weet te wonen zal dit zijn beste speelmaatje kunnen worden want de Västgötaspets verkeerd graag in hondengezelschap. Zorg tevens voor voldoende mentale stimulatie die U rondom huis kan doen. Denk hierbij aan het oplossen van hersenspelletjes