Hoe herken je een goede Västgötaspets – Zweedse Herder – Swedish Vallhund (hobby)fokker?
Een goede fokker...
- wil dat zijn pups goed terecht komen en vraagt U dus uitgebreid naar uw situatie, wensen en verwachtingen. Wees niet verbaasd als de fokker U heel veel vragen stelt.
- heeft passie voor het ras en zijn dieren en is daarom op zoek naar een juiste match.
- wil uw eventuele voorkeur voor teef of reu weten en vraagt of U zich realiseert dat dit ras zowel met lange staart als korte staart geboren kan worden.
- plaatst geen mensen op de wachtlijst die uitsluitend daarom vragen zonder meer informatie van U te hebben ontvangen of een aanbeveling over U te hebben gekregen.
- is op de hoogte van de eisen die de kennelclub en de rasvereniging in zijn land stellen aan fokken
- stelt contact met de pupkoper op prijs. U bent welkom zelfs nog voordat de puppen geboren zijn maar hij wil ook contact houden nadat U de pup heeft meegenomen.
- heeft de moederhond in huis en deze kan U dus ook ontmoeten bij uw bezoek aan de fokker.
- richt zijn aandacht op een beperkt aantal dieren. Fokkers die U aan meer dan drie hondenrassen kunnen helpen zijn verdacht!
- heeft enorm veel rasinformatie en kan U antwoord geven op bijna al Uw vragen maar zal U nooit bepaalde eigenschappen (showkwaliteiten, fokkwaliteiten, heelereigenschappen) willen garanderen.
- weet ook waar de eventuele valkuilen qua opvoeding zitten en welke gezondheidsrisico’s er binnen het ras aanwezig zijn.
- waarschuwt U dat dit een laat rijp (geestelijk en lichamelijk) ras is zodat U de hond niet te jong overtraint of overneemt.
- kan U de afstammingsbewijzen van de ouderdieren tonen en is ook in het bezit van gezondheidsuitslagen, een dierenpaspoort en showprestaties van tenminste de moederhond.
- respecteert de minimale leeftijd van 8 weken (sommige fokkers vinden 9-10 weken) voordat de hond binnen Nederland kan verhuizen naar zijn nieuwe eigenaar.
- zal een hond die naar het buitenland verhuist niet voor de wettelijk gestelde termijn (i.v.m. verplichte entingen of handelingen voor grensovergang) laten gaan.
- heeft graag een grote inbreng in het uiteindelijke hondje wat U meeneemt om zo teleurstellingen te voorkomen. De fokker ziet de individuele pups dagelijks en kan dus als de beste iets weten over hun individuele karakter
- kan U vertellen wat hij aan socialiseren doet. Vraag hem ernaar! Misschien heeft U een specifieke omstandigheid waarbij het prettig is als de fokker daar alvast aandacht aan kan besteden.
- heeft de moederhond en pups dagelijks (regelmatig) in huis. Een pup die in de schuur groot wordt maakt te weinig kennis met allerlei mensen, andere dieren en huiselijke geuren en geluiden.
- neemt de hygiëne in acht. Pups die in hun eigen vuil liggen worden moeilijk zindelijk. Overdreven hygiëne is niet nodig. Toch kan de fokker U vertellen dat sommige Västgötaspets er lang over kunnen doen om zindelijk te worden!
- vertelt U dat een Västgötaspets niet graag alleen wil zijn en dat hier absoluut zorgvuldige aandacht aan moet worden besteed zodat de hond indien nodig een poosje alleen thuis of in de auto kan verblijven.
- vertelt U dat een Västgötaspets in individuele gevallen graag blaft of anderszins geluid maakt en dat dit door training en een juiste verhouding tussen activiteit en rust in goede banen geleid moet worden
- laat U weten dat (eenzame) opsluiting en niet bij de baas mogen zijn; zeer zware straffen zijn voor dit baasgerichte en vrijheidslievende hondje
- kan U de dekaangifte (of rekening daarvan) en de geboorteaangifte (of rekening daarvan) tonen. Hiermee krijgt U alvast redelijke zekerheid over het afkomen van een stamboompapier.
- kan U tenminste 4 weken na het “chippen” een DNA profiel van de moederhond en de pup tonen. (hij is niet verplicht U een kopie hiervan te geven maar zal dit in veel gevallen wel doen)
- biedt de pups een veilige maar ook uitdagende omgeving (bijv. speeltjes of verstopplekjes)
- is blij als U meerdere keren van te voren kan komt kijken. Mocht U daar geen gelegenheid voor hebben is er dan wel ander contact mogelijk of kunt U referenties vragen?
- kan U meer vertellen over de voor- en nadelen van een koopcontract of heeft zelf een voorbeeld koopcontract wat hij U van te voren laat inzien zodat U voorbereid kan tekenen.
- geeft U bij het afhalen van de pup de juiste papieren (of stuurt deze na) maar geeft U ook informatie over het tot dan toe gevoerde voer en een vertrouwd kleedje/speeltje en misschien een handleiding voor de eerste dagen mee.
- kan U altijd benaderen voor vragen en dwingt U niet om snel een keuze of beslissing te maken. Hij kan U wel vragen om een aanbetaling te doen maar behoud zich in veel gevallen het recht om op het laatste moment de pup niet mee te geven.
- helpt U om aan de wettelijke verplichtingen voor invoer-uitvoer met registratie van Uw toekomstige pup te voldoen.
- dekt uitsluitend natuurlijk als de reu voorhanden is. Een teef die niet blijft staan (voor deze reu) of een reu die (deze teef) wil dekken moeten niet “tegen de natuur in” met elkaar gekruist worden. KI wordt slechts ingezet wanneer de reu om welke reden dan ook niet aanwezig kan zijn voor natuurlijke dekking.
- verzwijgt geen keizersnede bij de teef of doodgeboren puppies.
Hoe herken je een goede Västgötaspets (pup)?
- Een pup mag afwisselend slapen en spelen. Als de pup wakker is is hij nieuwsgierig en onderzoekend,
- Een pup is voorzien van een onderhuidse transponder / microchip (rond de 7-8 weken) voordat hij het nest verlaat,
- Een pup heeft een dierenpaspoort waarin de entingen of uitslagen van titeren zijn opgenomen en ondertekend door een dierenarts. Kijk hierbij naar parvo en hondenziekte en vraag naar hoe vaak met welk ontwormmiddel de pups zijn behandeld,
- Een pup die naar het buitenland gaat of uit het buitenland komt moet op 12 weken een rabiësenting hebben gekregen en mag dan na een wachttijd van 3 weken het land uit. Een buitenlandse pup van jonger dan 15 weken verblijft niet legaal in het land,
- Een pup heeft een wakkere oogopslag met droge ogen en een licht vochtige neus en de nageltjes zijn onderhouden,
- Een pup staat stevig op de poten en loopt met regelmatige krachtige tred/sprong.
Hoe herkent een fokker een goede aspirant Västgötaspets eigenaar?
- de nieuwe eigenaar heeft zich, voordat hij de pup meeneemt, uitgebreid verdiept in het ras en is op de hoogte van de specifieke behoeften die dit ras heeft,
- de nieuwe eigenaar heeft een geschikte huissituatie en heeft nagedacht over opvang wanneer de hond tijdens ziekte, werk of vakantie niet bij de eigenaar kan verblijven,
- de nieuwe eigenaar is enthousiast en laat zich graag informeren en adviseren,
- de nieuwe eigenaar gunt de pup zijn slaapmomenten en heeft geduld,
- de nieuwe eigenaar heeft begrip dat de pup zal moeten wennen in zijn nieuwe omgeving en geeft hem tijd om te acclimatiseren,
- de nieuwe eigenaar weet dat dit ras geestelijk en lichamelijk laat rijp is en dus wellicht zijn eigen prestatiedrang of sportieve wensen zal moeten afstemmen op de mogelijkheden van de hond en de enthousiaste hond misschien zal moeten afremmen,
- de nieuwe eigenaar heeft begrip voor het moeilijke afscheid tussen fokker en pup en heeft de bereidheid om de fokker zeker de eerste dagen regelmatig te informeren,
- de nieuwe eigenaar begrijpt dat de fokker zich een heel leven lang verantwoordelijk voelt voor de door hem op de wereld gezette honden en dat dit niet ophoud zodra de pup betaald is,
- de nieuwe eigenaar is bereidt om vragen van de fokker te beantwoorden zowel voordat de “koop” gesloten is als daarna.